Een fietsongeluk in een klein hoekje

Er worden kilometers afgelegd door de prachtige landschappen van Overijssel, en Zwolle werd zelfs uitgeroepen tot dé fietsstad van het jaar. Maar dat Overijssel landelijk gezien zo vooruitstrevend is op fietsgebied, wil natuurlijk niet zeggen dat ongelukken zijn uitgesloten. Aanrijdingen met motorvoertuigen in de stad, een botsing met andere fietsers of een ongeval door slecht wegdek: allemaal zaken waar je als fietser mee te maken kunt krijgen.

De vergoeding van schade en letsel

Bij een fietsongeluk zijn er verschillende soorten schade op te lopen. Aan de ene kant is er de schade aan je fiets en andere bezittingen (zoals kleding). Deze is makkelijk te verhalen op de verzekeraar van de schuldige. Maar lichamelijke schade, zoals een whiplash, botbreuken, been- of armletsel en traumatische ervaringen, worden vaak (onterecht) niet vergoed. Om deze schade, en eventueel bijkomende gemiste inkomsten, vergoed te krijgen, kunt u een advocaat inschakelen.

De wet

Bij een aanrijding tussen een fietser en een auto is de automobilist altijd deels aansprakelijk, tenzij er overmacht in het spel is. De wet ziet een fietser (en een voetganger) als een zwakkere verkeersdeelnemer, en biedt hen daarom extra bescherming. De automobilist vergoedt minstens 50% van de schade, waarbij het uiteindelijke aandeel afhankelijk is van de gemaakte fouten van beide betrokkenen. Als de fietser niets te verwijten valt, dan is de automobilist voor 100% aansprakelijk.

Ook letsel opgelopen bij een aanrijding met andere fietsers of vanwege ander factoren is te verhalen op de schuldige. Heb je een elektrische fiets en vraag je je af of de regels hiervoor hetzelfde zijn? Lees dan hier het artikel.

Reviews are closed.