Ga voor duurzaam lenen in Overijssel

De landen van de Europese Unie hebben een zogeheten ‘Klimaatakkoord’ afgesloten (zie Prezi). Een van de doelstellingen is om de uitstoot van CO2 in 2020 met 20% te verminderen. Om deze doelstellingen te realiseren, worden allerlei maatregelen getroffen. Zo wordt er meer gestimuleerd om ‘schone’ auto’s aan te schaffen. Er komt een nieuw windmolenpark in de Noordzee en voor particulieren zijn er allerlei initiatieven om je woning duurzamer te maken. Zo is er in Overijssel de duurzaamheidslening die eigenaren van woningen mogelijkheden biedt om te investeren in een energiezuinige woning.

Overijssel

De provincie Overijssel heeft een ‘Provinciaal Energiebesparingsfonds Overijssel’ in het leven geroepen. Zo willen zij gemeenten stimuleren om meer duurzaamheidsleningen te verstrekken. In het fonds zit ruim 6 miljoen euro. Het is de bedoeling dat bij iedere duurzaamheidslening die de gemeente verstrekt, de provincie 75% financiert. Zo ‘kost’ het de gemeente slechts 25% per lening om hun inwoners te helpen met het realiseren van energiezuinige woningen.

Iedere Overijsselse gemeente die de Duurzaamheidslening gaat inzetten, kan een bijdrage van de Provincie Overijssel tegemoet zien. - svn.nl

Rente

De rente op duurzaamheidsleningen zijn vergeleken met persoonlijke leningen erg laag. Met een duurzaamheidslening wordt er rekening gehouden met een looptijd van 10 jaar of 15 jaar. Bedragen tot € 7.500,- vallen onder de 10 jaar looptijd en tussen de € 7.500,- en € 15.000,- hebben een looptijd van 15 jaar. Je krijgt altijd een rentekorting van 3% op het rentetarief. Op de site van het Stimuleringfonds Volkshuisvesting kun je meer informatie vinden over de rentetarieven van de duurzaamheidslening. Een duurzaamheidslening heeft als voorwaarde dat het geld gebruikt wordt voor het energiezuiniger maken van je woning.

Wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet om een duurzaamheidslening af te sluiten kan een persoonlijke lening een uitkomst bieden. Een persoonlijke lening kun je aanvragen bij de bank of een kredietverstrekker. Het voordeel van een dergelijke lening is dat je met een vaste looptijd en een vast rentetarief exact weet wat je iedere maand moet aflossen. De doorlooptijd is daarentegen significant korter (maximaal 6 jaar in tegenstelling tot 15 jaar van de duurzaamheidslening). Dus wanneer je naast een investering aan je huis ook geld nodig hebt voor andere bestemmingen kan een persoonlijke lening zeker een uitkomst bieden. Een bijkomend voordeel is ook dat deze vorm van kredietverstrekking fiscaal aftrekbaar is.

Of je nou je huis wilt verbouwen of er over zit te denken een vakantiehuisje in Overijssel te kopen, het kan zeker een goede tip zijn hier goed naar te kijken. Zo is dit niet alleen een investering, het is ook nog eens duurzaam!

Reviews are closed.